ITP

tänkte i detta inlägget skriva lite om Amilias blodsjukdom. Berätta lite vad det innebär och vad det är för något. Så gott jag kan... :P

ITP står för Idiopatisk Trombocytopen Purpura. Det är en mycket ovanlig sjukdom som gör att kroppens Leukocyter, (vita blodkroppar) som ingår i kroppens immunförsvar,  angriper kroppens Trombocyter (blodplättar).
Mjälten kan åxå spela en roll i ITP, då det är mjälten som filtrerar bort Antibeklädda trombocyter i blodet.
Akut ITP, , och  5/100 000 barn får det varje år, vilke uppskatningsvis är ca 70 barn/år. Av dessa får ca 10-20% diagnosen Kronisk ITP, och det motvarar ca 7-15 barn/år..
Symptomen man får vid en ITP är punktformiga blödningar under huden, och blåmärken, ofta efter en övre luftvägsinfektion eller vaccination
Eftersom trombocytern i kroppen är så få, är risk för blödning mycket stor. Dock är risken för allvarliga blödningar sällsynta. Men det är ändå noga att försöka förebygga hårda slag mot kroppen så att blödningar inte uppstår.
Behandlingen man utför på patienter med ITP är tt ge kortison, vilket man sett har ökat trombocternas tillväxt än att inte behandla alls (varför görs då inte detta undrar jag då) Dock finns många biverkningar på detta, som försvinner när man avslutar behandlingen.
Det andra man kan göra är en s k IVIg, som innebär att patienten får plasma som ar renats i fler olika steg. Men som jag har fattat det av läkarna, är detta bara en tillfällig behandling, och som inte hjälper på lång sikt.
Sen kan man även operera bort mjälten. Men detta är väligt ovanligt att man gör i dagens läge.

Detta är det jag har läst om... Och vet om sjukdomen... Oc nu vet även ni lite grann om sjukdomen
Glöm inte att lämna ett spår från dej innan du går! INGEN REKLAM!
2010-02-01 @ 13:42:59 Allmänt Permalink


Kommentarer
Postat av: Maddo

Oj, låter jobbigt! Håller tummarna på tillfällig. Du har en ovanlig tjej iaf! Kramar

2010-02-01 @ 19:18:54
URL: http://blogg.dreammaddo.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Test